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November 29, 2012 
 
To: Mayor Kelli Linville 
 City Council 
 
Fr: Ted Carlson, Public Works Director 
 
Re: Utility Rates - Responses to Council Questions 
 
During the staff presentation portion of the November 19 Public Hearing, Council requested the  
following additional information be provided for the December 3 Council Committee meeting. 
 

1. Impact on the proposed rate schedule using the minimum adopted reserve levels for the 
Water, Sewer, and Surface and Storm Water Funds. 

2. Break-out of the cost components of the proposed rates (Operations, Capital, etc.) 
 
Staff also received additional questions from Councilmember Weiss, the responses to those 
questions are included at the end of this memo. 
 
Impact on Proposed Rate Schedule using minimum rese rve levels  - Staff is still compiling 
this information and will present the results to Council at Monday's committee briefing. 
 
Cost Components of Proposed rate adjustments .  The figure below breaks out debt service 
as a component of the rate, however the debt service should be considered as a capital 
expenditure. The break-outs are as follows: 
 

• Water:  50% Capital, 34% O&M, 7% Reserve Funding 
• Sewer: 70% Capital, 39% O&M, 4% Reserve Funding 
 

 

 



  
 
 
Questions from Councilmember Weiss memo dated November 26, 2012.   
 
Question:   As I read the proposed ordinance, there  appears to be inconsistencies in the 
interpretation of imperious surfaces per class.  Un der 15.16.030, Small and Medium 
Footprint Residential is only measured by the size of the building where all other 
residential classes are measured with all other imp ervious surfaces.  That means that a 
2900 square foot duplex will pay more because of a incidental driveway or sidewalk than 
a 2900 single residential house with a four-car car port, tennis court, and gigantic patio.  I 
would suggest making the classes at parity when con sidering their impervious 
assessment – either include all or exclude all. 
 
Staff Response: The terminology used in the surface and storm water charges mirrors language 
related to zoning and land use definitions contained in BMC Chapter 20.  As with all utility rates, 
consistency within customer classes is required.  The fixed rates for small and medium 
residential lots were established due to the administrative challenge of identifying actual 
impervious amounts on such a large number of accounts.  The charges for small and medium 
parcels are based on averages which is consistent with rate setting principles. 
 
Conversion to a metered system will eventually lead to a change in terminology in the water and 
sewer (meters and ERU’s versus zoning and land use) utilities.  Changes to the surface and 
storm water terminology and rate class structure may also be appropriate for consistency across 
the utilities.  Staff understands from Council and community input that a discussion on changes 
to credits and incentives to surface and storm water charges is also warranted.  Staff 
recommends approval of the proposed surface and storm water rates without changes to the 
rate structure now, with consideration of possible changes concurrent with the changes to the 
water and sewer connection charges 
 
Question:  The definition of “Nonresidential” under  15.16.010 (M) is a misnomer, at best.  
I am certain that the Planning Department could ass ist in a better term that would let 
apartment inhabitants understand that they are too “residents.”   

 
Staff Response: See above  
 
Question: The definition of “Nonresidential” under 15.16.010 (M) and “Single-Family 
Residential” under 15.16.010 (Q) seems to leave a d esignation of Duplex in an orphan 
state.  Also, how are ADU’s treated under these def initions, both attached and detached 
(see the first comment).   

 
Staff Response: Duplexes are defined in 15.16.010 (F).  There are essentially three customer 
classes in the surface and storm water, Single Family, Duplexes and Nonresidential.  Duplexes 
and Nonresidential are charged the same rate.  Accessory dwelling units are only allowed on 
single family zoned lots (BMC 20.10.035) and are therefore included with the Single Family 
definition (class).   
 
Question: While I understand that SDC’s are not par t of this effort, I notice that the 
charges listed under 15.16.030 B.1 and B.2 seem to conflict with the definitions and 
applications for duplexes and ADU’s.  And as we hav e discussed before, there does not 
seem to be a stormwater impact nexus for charging t he same for a 600 sq ft house 
versus a 5000 sq ft house.  Lastly, the Table 1 und er B.3 is titled minimum thresholds, 
but for what?  The terminology is very difficult to  understand in the table as to what is 
being measured. 
 
Staff Response: See above 
 
Question: As with comments above, there is no under standing of how ADU’s will be 
handled under 15.12.010 A.1.  I assume that the las t sentence refers to duplexes with 



separate water meters but don’t we still have duple xes in town with master meters for 
both units? 
 
Staff Response: The presence of an accessory dwelling units (ADU’s) is a zoning code issue.  
Accounts with meters serving single family properties are considered Class 1 regardless of the 
existence of an ADU and billed the applicable flat sewer rate.   With completion of the metering 
project and collection of additional consumption data it will be appropriate to consider future rate 
structure changes to reflect actual consumption.  
 
Question: Are separately metered condominiums treat ed differently as classes between 
water rates and the designation listed under 15.12. 010 A.2?  It would seem that they 
should be labeled as Class 1. 
 
Staff Response: Class 1 customers are billed on flat rate regardless of consumption.  Class II 
sewer  rate assumes an 8ccf consumption/volume in the base rate.  Individually metered 
condominiums are unlikely to exceed this base flow and will see  bills comparable to Class 1 
customers.  As with the previous response, additional data related to consumption will be 
necessary to consider additional changes in rate structure or classification.   This data will not 
be available until the majority of the metering conversion project has been completed.    
 
Question: Under 15.12.040 B.2., language is provide d for loading thresholds prior to 
service.  What is the stated mechanism for exceedin g these thresholds after service is 
established?  This language appears to reward initi al lowballing. 

 
Staff Response: The proposed language is currently contained in BMC 15.20 and was moved 
into 15.12 with some minor text changes.  The thresholds are intended to capture only very 
large customer’s with high strength wastewater and high volume.  Most of these types of 
customers will be required to obtain an industrial discharge permit from the Department of 
Ecology (DOE)..  There are currently approximately 10 customers that fall in this category.  
Discharge permits require regular testing and monitoring with the reporting to DOE and the City. 
If loading changes it will need to be addressed through the individually permitting process which 
with inform any need rate adjustments.  
 
Question: Is 15.12.040 G true for certain UGA or La ke Whatcom exceptions when an 
application for sewer service because of a failed s eptic is made on a home with 
established well water? 
 
Staff Response: This section of code is intended to cover connections inside City limits.  As you 
know, service connections outside of City limits are prohibited except under strict conditions and 
then only with Council approval.  Many of the folks on septic in the UGA are on district water 
already which,  with the exception of District 10, is being provided by contract by the City. 
 
Comment: There is a typo for the word “liquid” in 1 5.12.210 D. 

 
Response: Thank you, this is corrected in legislative draft version.  
  
Follow-up on November 16 Staff Response to November 8 Weiss Questions 
 
Question: Middle of Page 3.   You responded “An add itional $350,000 for capital 
increases the revenue requirement at least an addit ional 2.5% annually over the six-year 
period.”  Is that 2.5% compounded each and every ye ar for six years or is it 2.5% total for 
the six year period?  Approximately what is the fir st year dollar amount for a single 
residential customer (metered or flat)? 
 
Staff Response: Generating an additional $350,000 in annual revenue means an additional 
2.5% to each proposed rate each year.   The table below shows the effect in real dollars to a 
typical residential customer. 
 



base volume base volume

2013 13.10$     1.58$       25.74$     13.43$     1.62$       26.38$     32.66$     33.48$     

2014 14.21$     1.63$       27.25$     14.57$     1.67$       27.93$     35.27$     36.15$     

2015 15.42$     1.67$       28.78$     15.81$     1.71$       29.50$     38.09$     39.04$     

2016 19.35$     1.72$       33.11$     19.83$     1.76$       33.94$     41.14$     42.17$     

2017 20.33$     1.82$       34.89$     20.84$     1.87$       35.76$     34.89$     35.76$     

2018 21.46$     1.94$       36.98$     22.00$     1.99$       37.90$     36.98$     37.90$     
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Question: Bottom of Page 3.  Is there or will there  be an advertising effort to 
educate customers that they can pre-pay in order to  mimic monthly payments as 
you have suggested?  It is great to have that tool in the meantime but it is 
important that folks know about it. 
 
Staff Response: Yes, staff are working on a public information and outreach campaign related to 
utility rates for the 1st quarter of 2013.  Information related to automatic payments and voluntary 
prepayments will be included 


